‘Άκου το σώμα σου.’

Μπορεί να το έχεις δει/διαβάσει κάπου ή να στο έχει πει αρκετές φορές ο διατροφολόγος, ψυχολόγος, γυμναστής, θεράπων ιατρός σου.

Όταν λοιπόν για εβδομάδες ακολουθούσες μια αυστηρή δίαιτα, μετρώντας θερμίδες ή υδατάνθρακες, αγνοώντας τον πόνο στο στομάχι σου, σίγουρα δεν ‘άκουγες’ τα μηνύματα από το σώμα σου! Σταμάτησες την δίαιτα, κατέφυγες στα γλυκά και το πρόχειρο φαγητό, νιώθοντας ντροπή και ψυχική αδυναμία. Δεν είδες τον επιθυμητό αριθμό στην ζυγαριά.. Ένιωθες άσχημα σωματικά και το βίωσες σαν προσωπική αποτυχία.

Μπορεί να ασκήθηκες παρά τον πόνο που ένιωθες, εργάστηκες μέχρι την εξάντληση, κατανάλωνες τροφές που σε ‘έριχναν’ ή και προκαλούσαν πεπτικά προβλήματα όπως, μετεωρισμό.

Κάτι δεν κάνεις σωστά, είπες..

Σίγουρα κάτι δεν ήταν λειτουργικό σε αυτήν την πορεία καθώς εσύ δεν ήσουν τελικά χαρούμενος και πλήρης.

Εδώ θα πω: ‘Μην ενοχοποιείς το σώμα σου, μην λες πως δεν είναι αρκετά αδύνατο, δυνατό, μάχιμο. Το φταίξιμο δεν είναι δικό σου, να νιώθεις σιγουριά για αυτό!’

Το εξηγώ σύντομα και με παραδείγματα: Από τα πρώτα μας χρόνια λαμβάνουμε μπερδεμένα μηνύματα που ίσως μας προκαλέσουν σύγχυση ή μας αποπροσανατολίσουν. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πραγματική ανάγκη μας κάθε φορά. Η γιαγιά θα πει πως πρέπει να τελειώσεις το φαγητό σου ενώ εσύ νιώθεις χορτάτος, ο μπαμπάς θα πει πως δεν είναι δυνατόν να πεινάς αφού τελείωσες μόλις το μεσημεριανό σου γεύμα, η θεία θα μιλήσει για ένα ‘κακό’ τρόφιμο το οποίο όμως εσύ θα δεις στο ψυγείο της.

Άρα;

Πολλές φορές μπερδεύεσαι και μαθαίνεις να ακούς τους άλλους, όχι ‘εσένα’.

Το καλό είναι πως αυτή η φωνή υπάρχει και αν δεν έμαθες να την ακούς ή έχεις πολυυ καιρό να την ακούσεις, είναι ακόμη εκεί!

Το σώμα σου μιλάει διαρκώς, λέει συνέχεια τι χρειάζεται για να μείνεις υγιής, ήρεμος και χαρούμενος!

Και πως μαθαίνουμε να συντονιζόμαστε (ξανά) με το σώμα μας? Είναι μία συνεχής διαδικασία και πρακτική. Εδώ σου έχω τους δικούς μου αγαπημένους και αποτελεσματικούς τρόπους..

Κάθισε να φας

Κάθισε να φας, απομακρύνοντας κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση, laptop.

Παρατήρησε πως νιώθεις πριν ξεκινήσεις να τρως.

Ξεκίνα το γεύμα σου και μην μασάς γρήγορα, να καταλαβαίνεις γεύση. Μπορείς να ρωτήσεις ‘Μου αρέσει αυτό που τρώω; Με ικανοποιεί;’.

Τελειώνοντας το γεύμα, ‘πως μου φάνηκε αυτό που έφαγα;’.

Κάντο αρκετές φορές και θα δεις πως θα αποκτήσεις συνείδηση, την ικανότητα δηλαδή να ‘ακούς’ τι πραγματικά θέλεις στα γεύματά σου μέσα στη μέρα.

 

Φροντίσου

Δηλαδή! Να σε προσέχεις ρωτώντας σε άμεσα ‘Πεινάς;’, ‘Κρυώνεις;’, ‘Είσαι κουρασμένος/η’;.

Ναι, έτσι ξεκάθαρα. Στέλνεις το μήνυμα χωρίς μπέρδεμα, απαντάς αληθινά και βρίσκεις απλά τον τρόπο να ‘το φροντίσεις’.

 

Κινήσου

Οργάνωσε ένα πρωινό περίπατο ή τρέξιμο, ένα μάθημα Pilates ή HIIT προπόνηση, κάνε λίγο yoga όταν βρεις 10 λεπτά. Η κίνηση σε οποιαδήποτε μορφή είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να συνδεθείς με το σώμα σου.

Άφησε καλύτερα τα ακουστικά σου στο σπίτι, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου, στους ήχους του μέρους που έχεις επιλέξει να ασκηθείς. Καθάρισε το μυαλό σου και ‘άκου’ πως νιώθεις.

 

Να ακούς τόσο όσο μιλάς

Μην βάζεις ετικέτες στα τρόφιμα. Μην χαρακτηρίζεις ένα τρόφιμο ως ‘κακό’ ή ‘βλαβερό’. Απέφυγε να τρως κάτι επειδή απλά έχεις ακούσει ότι είναι το ‘σωστό’ τρόφιμο.

Να ακούς το σώμα σου σημαίνει επίσης πως δεν επηρεάζεσαι εξ’ ολοκλήρου από εξωτερικές πηγές που περιγράφουν την θρεπτικότητα των τροφίμων παραμερίζοντας την δική σου επιθυμία. Το ζήτημα είναι να επιλέγεις υγιεινά τρόφιμα χωρίς να στρεσάρεις τον εαυτό σου για να τα καταναλώσεις. Διάλεξε ποια σε ικανοποιούν γευστικά, ψάξε για συνδυασμούς που μπορείς να πειραματιστείς να δοκιμάσεις τρόφιμα που δεν σου είναι ‘οικεία’ και νιώσε χαρούμενος όταν τα έχεις στο πιάτο σου.

Previous
Previous

4 (+ 1 αγαπημένη μου) ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΟ GRAPEFRUIT

Next
Next

Pilates Method